100 miliona KM za "kupovinu" medija

Mediacentar predstavio izvještaj o oglašavanju i drugim komercijalnim odnosima između javnog sektora i medija: smjernice za javne organe u BiH

Javni sektor godišnje troši desetine milione KM na oglašavanje i zakup medijskog prostora i nabavku određenih medijskih usluga i produkciju sadržaja, rečeno je jučer u Sarajevu tokom predstavljanja izvještaja Mediacentra "Oglašavanje i drugi komercijalni odnosi između javnog sektora i medija: smjernice za javne organe u BiH". Tokom debate prikazan je i film o tome kako se finansiraju javni mediji u BiH, a novinarka i autorica ovog filma sa portala Zurnal.info Branka Mrkić-Radević je za Oslobođenje rekla da je otkriveno da značajan broj kompanija ima "svoje" medije putem kojih plasira svoje interese pod krinkom dodjele sredstava za oglašavanje:

- Posebno bih istaknula da su kompanije netransparentne u trošenju novca na marketing i kojim ga medijima. S obzirom na to da je riječ o budžetskim sredstvima, ta bi informacija morala biti javna. Okvirno se spominje da vlast u ove svrhe godišnje troši oko 30 miliona KM, a pored toga i javne kompanije u istu svrhu troše dodatni novac, istaknula je Mrkić-Radević.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH, koja je jučer, također, prisustvovala debati, za Oslobođenje je kazala da se na medijsko oglašavanje novac naročito troši u izbornoj godini.

- Na taj način se indirektno finansira promocija pojedinih političkih partija i kandidata. S druge strane, često imamo zloupotrebu funkcija u javnim institucijama kada govorimo o izdvajanju sredstava direktno za medije. Taj novac se raspoređuje vrlo netransparentno. Uglavnom je riječ o direktnim sporazumima u kojima ima najmanje transparentnosti, istaknula je Korajlić.

Anida Sokol, istraživačica u Mediacentru kaže da je istraživanje Mediacentra o ovoj temi trajalo godinu i po:

- Moram istaći da tačnih podataka o trošenju javnog novca nemamo, ali vrlo je moguće da se godišnje na medije potroši čak i do 100 miliona KM, naglasila je Sokol.

100 miliona KM za "kupovinu" medija 100 miliona KM za "kupovinu" medija Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]