Cijene cigareta će mirovati neko vrijeme

Na narednoj sjednici Upravnog odbora UIO biće odlučeno na koji period će biti obustavljeno poskupljenje

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini u narednom periodu neće rasti, a o kojem periodu se radi, to se još ne zna. Naime, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio je informaciju radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojoj je predloženo uvođenje moratorija na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine, što bi trebalo da spriječi periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Analize

- Usvojena je samo inicijativa o izmjeni Zakona, ali još nije određeno na koji period će to biti. Na sljedećoj sjednici će Upravni odbor razmatrati hoće li to biti na godinu, dvije ili tri. Kako bi se znalo na koji način i na koji period će to biti urađeno, potrebno je napraviti neke analize, da se vidi kako bi to uticalo na tržište. Cilj ovakve inicijative je da se smanji crno tržište koje je u posljednjih nekoliko godina znatno povećano, kazala nam je Nataša Krsman, portparolka UO UIO.

Na ovu odluku proizvođači cigareta, ali i građani, dugo su čekali i odavno ukazivali na njenu neophodnost. Jednima je razlog bio upravo crno tržište i šteta koju ono uzrokuje legalnim prodavačima, a drugima je razlog loš životni standard koji ih je tjerao da kupuju na tom crnom tržištu i ugrožavaju svoje zdravlje.

Odredbe

Kako nam je rekla Krsman, napravljen je i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UIO, a o tome će se raspravljati na sjednici UO, koja će biti održana sljedećeg mjeseca.

Podsjetimo, dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Cijene cigareta će mirovati neko vrijeme Cijene cigareta će mirovati neko vrijeme Reviewed by High Broadcast on svibnja 23, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]