Duhanski dim škodi i ljubimcima

Duhanski dim škodi i ljubimcima

Da li ste nekada, dok u svom domu palite jednu cigaretu za drugom, pomislili da tako štetite i svojim ljubimcima? I oni su pasivni pušači čije zdravlje strada zbog naših loših navika.

Posljednja naučna istraživanja potvrdila su da duhanski dim negativno utiče na krv i organe kod mačaka, i višestruko povećava rizik od pojave kancera, srčanih i plućnih bolesti. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je objavila opsežan priručnik za vlasnike mačaka i pasa zasnovan na istraživanjima sprovedenim prethodnih godina, piše Pet Magazine.

"Baš kao i djeca, mačke i psi najviše vremena provode na podu ili veoma blizu poda, gdje se ostatak duhanskog dima koncentriše u kućnoj prašini, tepihu i prostirkama, a onda, kako objašnjavaju naučnici, lako dospjeva na krzno. Tada ljubimci i djeca udišu štetne materije, a mačke ih unose u organizam kad ližu svoje krzno", objasnila je Karmela Stamper, veterinar FDA.

Kancer

Studije o bolestima prouzrokovanim duhanskim dimom kod životinja pokazuju da je veoma smrtonosan i da može da izazove rak kod vašeg kućnog ljubimca. Pasivno pušenje može da izazove rak pluća ili nazalni rak kod pasa, maligni limfom kod mačaka, i alergije i probleme s disanjem kod obje vrste životinja, navodi se u studijama sprovedenim na univerzitetskoj školi veterinarske medicine u Masačusetsu.

Broj ljubimaca koji uginu svake godine od uticaja duhanskog dima još nije poznat, ali veterinari navode brojne primhere iz svojih ordinacija gdhe su životinje dobile alergijske reakcije, nazalna zapaljenja, upalu pluća kancer od duhanskog dima.

Rak limfe je jedan od glavnih uzroka smrti mačaka. Istraživanje veterinara iz Masačusetsa pokazalo je da česta izloženost duhanskom dimu kod mačaka udvostručuje šanse za pojavu raka, a svega pet godina života s vlasnikom pušačem povećava rizik i do četiri puta!

Kako navode stručnjaci, najveći rizik za kućne ljubimce je ako u kanti za smeće pronađu nikotinske patrone elektronskih cigareta (koje su jednako štetne kao cigarete) i pojedu ih.

Simptomi

Kod životinja „crvenu lampicu” pale simptomi poput kašlja, problema s ishranom ili disanjem, balavljenje, gubitak težine, povraćanje, nazalna zapušenost, krvarenje i kijanje.

Mačke su izloženije riziku od pojave raka nego psi. Kod mačaka je najrasprostranjeniji rak usne duplje i rak imunog sistema (limfom). Takođe, utvrđeno je i da mačke koje su tokom dužeg vremena izložene štetnom duhanskom dimu mogu dobiti rak traheje (dušnika). Razlog tome je što mačke ližu svoje krzno i na taj način unose u organizam sve toksine. Mačke čiji vlasnici puše kutiju cigareta dnevno tri puta više su izložene riziku od limfoma.

Mnoge mačke obole od astme, teških alergijskih reakcija koje pogode i pluća, kao i od bronhitisa. Najčešći simptomi su dugotrajan kašalj koji se s vremenom pogoršava, i teško disanje. Životinje oboljele od astme koje su pri tome izložene duhanskom dimu imaju češće napade koje je sve teže držati pod kontrolom. Kad je riječ o alergijskim reakcijama, pod dejstvom duhanskog dima one prestaju da budu sezonske, već životinje pate tokom cijele godine.

Promjene u ponašanju

Izloženost dimu ili dostupnost opušaka (patrona elektronskih cigareta) koji nerijetko završe u stomaku vašeg mezimca, osim težih zdravstvenih tegoba poput trovanja, dijareje, povraćanja, pojačanog balavljenja, tremora i povećanog lučenja pljuvačke, mogu izazvati i promjene u ponašanju i izgledu mezimca. To su prije svega pretjerano uzbuđenje, sužene zjenice, neuobičajeno ponašanje, napadi, i u krajnjem – smrt. Opušci su naročito opasni jer sadrže čak 25 odsto nikotina iz cigarete.

Iskustva

Prema riječima veterinara, kad vlasnicima pušačima saopšte da njihov mezimac pati od astme ili bronhitisa, najčešće odluče da ostave cigarete. Prije zbog ljubimaca nego zbog svog sopstvenog zdravlja, ali odlukom da se okanu nikotina jednako pomažu i sebi i njima. Ukoliko nisu tako jakog karaktera, veterinari daju nekoliko korisnih savjeta:

Najprije, prestanite da pušite u domu.

Nakon konzumiranja cigareta odmah operite ruke. Nikada ne mazite svog mezimca nakon cigarete.

Ukoliko primjetite da je vaš mezimac pojeo opušak ili cigaretu, odmah pozovite veterinara i zaputite se u veterinarsku kliniku (iako je najčešća reakcija povraćanje kojim se toksini izbace iz organizma, ponekad ono nije dovoljno i potrebna je pomoć veterinara), prenio je Pet magazine.

Duhanski dim škodi i ljubimcima Duhanski dim škodi i ljubimcima Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]