Galerija "Plus" MSURS: Izložba „Individualne mitologije“

Galerija "Plus" MSURS: Izložba „Individualne mitologije“

U Galeriji "Plus" Muzeja savremene umjetnosti RS u petak 25. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Individualne mitologije“ umjetnica Ane Vasić, Jelene Vučić i Vesne Majstorović.

Umjetnice koje izlažu, kako je saopšteno, dobitnice su nagrade MSURS na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju naš Muzej dodjeljuje posljednjih osamnaest godina. Na prošlogodišnjoj dodjeli stručni žiri MSURS odlučio je da promijeni koncept nagrađivanja, tj. da sa osvojenom nagradom umjetnik/-ica dobije priliku da izlaže radove u Galeriji Plus i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Nagrađeni radovi Rotacija i revolucija, Ane Vasić, Bijeli kvadrat na crnoj podlozi, Jelene Vučić i Are You Born to be Pretty? Vesne Majstorović nastali su u sklopu predmeta Intermedijalna umjetnost kod profesora Mladena Miljanovića.

image
U Galeriji "Plus" Muzeja savremene umjetnosti RS u petak 25. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Individualne mitologije“ umjetnica Ane Vasić, Jelene Vučić i Vesne Majstorović./

Većina radova koji su nastali u posljednjih godinu dana mogu se podvesti pod zajednički termin - individualne mitologije. Svaka umjetnica ponaosob bavi se njima bitnim simbolima koji otkrivaju tajne nesvjesnog i ukazuju na pokretače djelovanja.

Iako se njihovi individualni pristupi istraživanju međusobno razlikuju, radove je moguće posmatrati u zajedničkom odnosu (dijalogu), koji čini jedinstvenu cjelinu. Kustos izložbe je predsjednica stručnog žirija Muzeja, Lana Pilipović, viši kustos MSURS.

Ana Vasić je rođena 1995. godine u Banjaluci.Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2017. godine. Bavi se istraživanjem u mediju grafičkog dizajna, crteža, ilustracije i video-umjetnosti. Učestvovala je na Godišnjim izložbama Akademije umjetnosti u Banjaluci, Izložbi Akademije umjetnosti Bosne i Hercegovine u Širokom Brijegu (2014). Internacionalnoj radionici video-umjetnosti i performansa u Poljskoj (2016) i izložbama u Art klubu Prostor (2017) .

Dobitnica je nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolje radove na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci (2017).

image
Jelena Vučić je rođena 1994. godine u Banjaluci

Jelena Vučić je rođena 1994. godine u Banjaluci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2017. godine. Bavi se istraživanjem u mediju video-umjetnosti, performansa, fotografije i digitalnog crteža. Učestvovala na izložbama: Mozaika malog formata IX u Beogradu (2014), Godišnjim izložbama na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Slikarskoj koloniji u Širokom Brijegu (2016), Internacionalnoj radionici video-umjetnosti i performansa u Poljskoj (2016) i izložbama u Art klubu Prostor (2017). Dobitnica je više nagrada: za najbolji studentski rad iz oblasti Crteža na Godišnjoj izložbi studenata slikarstva prve godine (2014), nagrada Akademije umjetnosti za intermedijalnu umjetnost (2016), za studenta generacije 2016/2017. na Akademiji umjetnosti i nagradu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolje radove na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci (2017).

image
Vesna Majstorović je rođena 1994. godine u Gradišci

Vesna Majstorović je rođena 1994. godine u Gradišci. Studentikinja je završne godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Bavi se istraživanjem u mediju video-umjetnosti, fotografije, ilustracije, animacije i intervencijom u javnom prostoru. Učestvovala je na Godišnjim izložbama Akademije umjetnosti u Banjaluci, ArtZ Fest u Tuzli (2016), Slikarskoj koloniji u Širokom Brijegu (2016) i izložbama u Art klubu Prostor (2017). Dobitnica je nagrade za Intermedijalnu umjetnost Akademije umjetnosti u Banjaluci (2017) i nagrade Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolje radove na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci (2017).

Galerija "Plus" MSURS: Izložba „Individualne mitologije“ Galerija "Plus" MSURS: Izložba „Individualne mitologije“ Reviewed by High Broadcast on svibnja 23, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]