Masovno trovanje hranom u Visokom - sumnja se na majonezu

Ručno rađena majoneza je najveći uzročnik trovanja, govori Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica

Osam osoba zatražilo je u proteklih desetak dana liječničku pomoć nakon trovanja u jednom od visočkih ugostiteljskih objekata, a struka sumnja da je trovanje nastupilo nakon konzumiranja ručno pravljene majoneze.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević za Fenu je kazao da je šest od osam osoba zadržano na liječenju te da će na pretragama biti još šest, sedam dana.

- Zvanično ne možemo potvrditi, teško je to reći, ali sumnjamo na majonezu koja je ručno rađena. Naravno da može biti i nešto drugo jer nismo dobili tu majonezu koju su konzumirali - rekao je Drljević.

Inače, navodi ovaj doktor, ta vrsta majoneze je najveći uzročnik trovanja. On tvrdi da je teško znati ima li u jajima salmonele, a da je dovoljno jedno takvo da zarazi smjesu od 100 jaja.

- Sad je opasnost od trovanja prošla, salmonela je izolirana. Nadamo se da je broj osoba koji je zatražio pomoć stvarni broj zaraženih, da ih nema više - istakao je Drljević.

Dodao je da je bilo još pacijenata iz Visokog koji su zatražili pregled sumnjajući da su otrovano, a jeli su u drugim ugostiteljskim objektima u gradu.

Masovno trovanje hranom u Visokom - sumnja se na majonezu Masovno trovanje hranom u Visokom - sumnja se na majonezu Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]