O evropskim integracijama BiH u Orašju

Naši unutarnji odnosi na Balkanu nekorespondiraju sa namjerama zemalja izvan Balkana, istaknuo je prof. dr. Hasan Muratović

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje veliku međunarodnu konferenciju o evropskim integracijama naše zemlje. Konferencija pod nazivom "Evropski proces proširenja - prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija" održat će se u Orašju od 25. do 27. maja. Na konferenciji će učestvovati predstavnici paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja kao i predstavnici evropskih institucija i organizacija, ambasadori, domaći društveno-politički, akademski, kulturni i drugi predstavnici.

Zatvaranje u tor

- Na našoj godišnjoj konferenciji, koja je najznačajniji dio naše aktivnosti svake godine, uvijek smo tretirali naš put prema Evropskoj uniji. To je i naš najveći i politički i ekonomski cilj o kojem nažalost takvo mišljenje vjerovatno nemaju svi oni koji treba da ga u najvećoj mjeri organiziraju i da obave glavne aktivnosti koje bi ubrzale naše pridruživanje EU. Razlozi da mi svake godine tretiramo ovo područje su i domaći i međunarodni. Prije svega ako ste pratili konferenciju u Sofiji ona se manje bavila putem ovih balkanskih zemalja ka EU, a mnogo više regionalnom saradnjom, kazao je prof. dr. Hasan Muratović.

Dodao je da ako promatramo Balkan, u postojećim političkim odnosima, onda vidimo da je on poslije prijema Bugarske i Rumunije u EU ostao jedno ostrvo kojem, kako kaže, objektivno prijeti opasnost, ako se ne bude racionalnije ponašao prema ubrzanju svog članstva EU, da postane tor.

- Promatrajući veličinu tih problema nama je zaista neophodno potrebna pomoć iz vana da bismo ubrzali taj svoj put. EU može nas da zatvori u tor, a može da nam otvori. I ona nastoji da nam otvori što više i granice i put, ali naši unutarnji odnosi na Balkanu nekorespondiraju sa namjerama zemalja izvan Balkana, istaknuo je Muratović.

Prema riječima prof. dr. Elmira Sadikovića naš svakodnevni politički život je obilježen procesom evropskih integracija, reformama koje trebamao poduzeti.

Prekogranična saradnja

- Ali čini mi se da u našem društvu, prije svega u političkoj sferi, postoji veliko ne znanje o tome šta zapravo predstavljaju evropske integracije, šta je to EU i koje potencijalne mogućnosti za ekonomski, socijalni razvoj BiH ona pruža, kazao je Sadiković.

On dodaje da je prekogranična saradnja jedan potencijal koji naša država ne koristi u dovoljnoj mjeri.

- Imamo do sada pozitivne primjere realizacije brojnih projekata prekogranične saradnje, ali zbog političkih problema i sukuba unutar BiH taj potencijal se ne koristi ni približno u onoj mjeri u kojoj bi se trebao koristiti, rekao je Sadiković.

O evropskim integracijama BiH u Orašju O evropskim integracijama BiH u Orašju Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]