Petog juna u Sarajevu konferencija o borbi protiv korupcije

Razumijem frustraciju, ali međunarodna zajednica ne može obavljati posao koji pripada domačim predstavnicima vlasti, rekoa je šef misije OSCE u BiH Bruce G. Berton

Korupcija je ozbiljan problem koji prijeti dugoročnoj stabilnosti i kolektivnost sigurnosti u BiH, pa je zato prevencija i borba protiv korupcije jedan od naših glavnih prioriteta u Misiji OSCE, rekao je Bruce G. Berton, šef Misije OSCE u BiH na današnjoj konferenciji za medije, koju su organizovali Misija OSCE i Ambasada Italije u BiH.

-Korupcija je za nas sušta suprotnost dobrog upravljanja i vladavine zakona, pogubna prijetnja koja podriva demokratske principe, i smanjuje nivo povjerenja javnosti u izabrane zvaničnike, naglasio je Berton, izrazivši zadovoljstvo što je Misija dobila stalnu podršku Vlade Italije, i misije Italije pri OSCE za provedbu projekta koji će omogućiti djelotvornu koordinaciju rada bh. zvaničnika zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti u ovoj oblasti.

image
/Amer Kajmović

-Naš glavni partner u ovom projektu je Agencija za prevenciju korupcije i kordinacije borbe protiv korupcije BiH ili APIK, čiji će rad s antikorupcionim timovima na svim nivoima vlasti biti dodatno poboljšan, dodao je ambasador Berton.

Inače, u martu i aprilu ove godine u različitim dijelovima BiH je organizovano pet radionica za antikorupcione timove i parlamentarne komisije na entitetskom i kantonalnom nivou, na kojima se naglasila važnost uspostavljanja neformalne mreže zvaničnika zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti, ključne za djelotvoran nastavak aktivnosti u borbi protiv korupcije u državi, naglasio je Berton.

-Preostalo je još da se uspostavi djelotvoran sistem borbe protiv korupcije uz jasno razgraničenje uloge i odgovornsoti svih nadležnih aktera, jer, ova borba je dugoročan proces koji zahtijeva angažman svih, rekao je Berton.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi je istakao da je njegova zemlja vrlo ponosna što može raditi s OSCE-om na ovom području u vrijeme kada Italija predsjedava OSCE-om. Istakao je da se izvjestan broj sličnih inicijativa dešava na Balkanu kao rezultat Samita Zapadnog Balkana u Trstu na kojem je bio snažan naglasak na borbi protiv korupcije.

Minasi je rekao da će delegacija stručnjaka iz BiH ići u Italiju, u Rim, 24. i 25. maja, gdje će se sastati s italijanskim parlamentarcima, i s italijanskom antikorupcijskim agencijom i s lokalnim agencijama iz regije Lacija i grada Rima.

image
/Amer Kajmović

Obznanio je i to da će 5. juna u Sarajevu biti održana konferencija na temu borbe protiv korupcije, a na koju će biti pozvani predstavnici oba entiteta.

Jer, istakao je Minasi, borba protiv korupcije je borba za prava građana.

-Ne može se raditi samo sa nekim agencijama, mora se raditi s sudijama, tužiteljima, s parlamentarcima, naglasili su govornici, a jedan od prisutnih novinara je konstatovao da se u BiH korupcijom najviše bave 'oni sa kojima vi sarađujete'.

Novinar je konstatovao i to da u BiH postoje dobri zakoni, koji se ne provode, i upitao je da li se nešto može u tom smislu promijeniti.

-Razumijem frustraciju, ali međunarodna zajednica ne može obavljati posao koji pripada predstavnicima ovdašnje vlasti, odgovorio je Berton, a ambasador Masini je istakao da je korupcija problem svake države, pa i Italije odakle on dolazi. Rješenje je, prema njemu, u poštivanju međunarodnih standarda.

Na pitanje novinara da li neusvajanje izmjena zakona o krivičnom postupku jeste zbog toga da bi se zaustavila borba protiv nosilaca korupcije s vrha, Minasi je rekao da se sumnja mora izraziti u parlamentu, ali je i istakao da borba protiv korupcije mora biti u srcima nosilaca vlasti.

-Možda postoje neki koji iz svojih razloga žele da se ne usvoje ovi zakoni, ali ova država je odabrala put u EU, u kojoj postoje standardi koji se moraju poštovati, mišljenje je Bertona, koji je naglasio i to da politička volja za borbu protiv korupcije u BiH nije nešto što je često, a međunarodna zajednica pokušava i tu pomoći.

image
/Amer Kajmović

-Mi ćemo nastaviti ohrabrivati domaće nosioce vlasti, korak, po korak, a kada dođemo do tačke da možemo nekog odvesti u zatvor bit će to uspjeh, rekao je Berton.

Oba govornika su pohvalila pitanja novinara, a, nakon toga se, između novinara i ambasadora povela se žestoka rasprava, od koje će, sigurno je, svi imati koristi.

Petog juna u Sarajevu konferencija o borbi protiv korupcije Petog juna u Sarajevu konferencija o borbi protiv korupcije Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]