Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću: Porodice Selme Agić i Edite Malkoč ogorčene

Ročište je odgođeno zbog nedolaska advokata Rusmira Karkina 

Iako je jutros trebalo biti nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću optuženom za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, to se nije desilo. Naime, sudija Igor Todorović je današnji pretres odgodio zbog nedolaska advokata Rusmira Karkina. Novi pretres je zakazan za 29. maj ove godine.

image
Sefić je vraćen u KPZ Zenica

Prethodno je sudija Todorović pitao optuženog u ovom predmetu Amara Salihovića, kojeg zastupa advokat Karkin, da li mu je poznato zašto njegov branilac nije pristupio. Kada je optuženi kazao da ne zna razlog, sudija je napravio pauzu kako bi zapisničarka Suda pozvala advokata. Nakon pauze je saopćeno da je Karkin nedostupan, te je ročište odgođeno.

Uz Sanjina Sefića i Amara Salhivića, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

image
Sudija je naredno ročište zakazao za 29. maj

Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, golfom 6 krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga, kako se u optužnici navodi, prevezli do Graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo – pomoć počintelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Istovremeno, Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

image
Karkin se ponovo nije pojavio na ročištu

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu i, nakon provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Ispred zgrade Suda i jutros su se okupili članovi i prijatelji porodice Agić i Malkoč. Ubrzo su po ulasku u sudnicu, napolje izašli razočarani. U rukama su držali tramsparente na kojima je pisalo: "Ne dozvolite da se desi isto što i u slučaju Jelena Opričić", "Za Selmu i Editu", "Zašto sudija Igor Todorović ne radi svoj posao?"...

image
Agić (prvi s lijeva): Istrajat ćemo

Medijima se obratio i Amir Agić, otac Selme Agić kazavši da je ovo ponižavajuće za porodice.

- Nemam više riječi za ovu državu, za ovaj neodgovorni svijet. Mislim da ćemo morati ići dalje, da pravimo proteste. Ovo je ismijavanje, prije svega, nas kao oštećene strane. Ovo je ismijavanje Suda, države...ali Sud je ovdje kriv, jer ovo nije prvi put da on ne dolazi na ročište. Već je kažnjavan u dva navrata ali uloži žalbu i ne plati kaznu, pa se ponaša ponovo isto. Istrajat ćemo mi da se Sefić osudi, kazao je Agić.

image
Porodice i prijatelji stradalih djevojaka jutros ispred Suda
Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću: Porodice Selme Agić i Edite Malkoč ogorčene Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću: Porodice Selme Agić i Edite Malkoč ogorčene Reviewed by High Broadcast on svibnja 23, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]