Sarajevo i Goražde će još više sarađivati: Rješava se i pitanje Azila u Prači 

Veterinarska stanica je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse

Protokol o saradnji između vlada KS-a i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisali su danas premijeri Adem Zolj i Emir Oković.

Protokolom je iskazana spremnost za unapređenje privredne i trgovinske saradnje, saradnje u infrastrukturnim projektima, posebno cestovnom povezivanju, zatim u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kao i strateškog planiranja, koordinacije i zajedničkog nastupanja u procesu evropskih integracija i pristupa fondovima EU.

Povezivanje

Predviđeni su, između ostalog, i zajednički projekti u oblasti povratka izbjeglih i raseljenih osoba, kao i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i turizma.

- Namjera nam je jačati veze u svim navedenim oblastima. Kanton Sarajevo će u skladu sa mogućnostima dati maksimalni doprinos realizaciji svih planova i projekata, a zalagat ćemo se da podršku daju i viši nivoi vlasti, istakao je premijer Zolj.

Kako je rečeno, kantoni u pojedinim navedenim oblastima već ostvaruju dobru saradnju. Započete su između ostalog aktivnosti na cestovnom povezivanju kao i stvaranju povoljnijih kreditnih linija za privredne subjekte. Rješava se i pitanje Azila u Prači i KJP Veterinarska stanica je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse. Također će se sarađivati u organizaciji privrednih sajmova, kao i razvoju turizma u oba kantona. U saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša započeti su razgovori o realizaciji projekata energetske efikasnosti.

Navedena je i mogućnost zajedničke saradnje na planu rješavanja pitanja migracija za koje se očekuje da će postajati sve izraženiji problem u BiH.

Benefiti

- Ovo je način da se saradnja između vlada formalizuje i unaprijedi kroz uspostavljanje tijela koja će zajednički raditi na tome. Svjesni smo da je KS finansijski moćniji od BPK, ali se ovime otvaraju perspektive i benefiti za oba kantona, naveo je premijer Oković.

Posebno je naglasio da je u interesu ovog kantona razvijanje saradnje u oblasti zdravstvene zaštite, s obzirom na to da stanovnici BPK ostvaruju tercijarnu zdravstvenu zaštitu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U cilju realizacije protokola potpisnici su se danas obavezali da će po potrebi održavati i zajedničke sjednice vlada.

Sarajevo i Goražde će još više sarađivati: Rješava se i pitanje Azila u Prači  Sarajevo i Goražde će još više sarađivati: Rješava se i pitanje Azila u Prači  Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]