Strahote prijedorskih logora u Tunelu spasa

Izložba fotografija "Prijedorski logori i masovne grobnice" već je prikazana u Munchenu, Bonu, Zagrebu, Varaždinu

Strahote prijedorskih logora i razmjere zločina počinjenih na ovom području zabilježene objektivima fotoaparata i novinskih tekstova od danas se mogu pogledati u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B u Sarajevu.

image
/Damir Ćumurović

Izložba fotografija ​"Prijedorski logori i masovne grobnice" postavljena je u okviru memorijalnog programa "Prijedor '92 - Da se ne zaboravi", a u Tunelu spasa će biti vidljiva do 31. maja - Dana bijelih traka.

image
/Damir Ćumurović

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović istakao je da je 22. maja prije 26 godina počeo napad na nesrpsko stanovništvo u općini Banja Luka.

Naglasio je da su izložbu već predstavili u Munchenu, Bonu, Zagrebu, Varaždinu i drugim gradovima, te da je konačno i Sarajevo došlo na red.

image
/Damir Ćumurović

Građani BiH, a posebno glavnog grada, trebali bi se informirati o historiji agresije koja se desila na svakom pedlju ove zemlje i zbog toga smo se odlučili da dio Prijedora donesemo u i Sarajevo, kazao je Duratović.

image
/Damir Ćumurović

U Tunelu spasa koji svakodnevno podsjeća na najteži period glavnog grada BiH, postavku o stradanjima Prijdorčana pozdravio je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

- Drago mi je da danas u Sarajevu imamo priliku podsjetiti na zločine i genocid koji se desio u Prijedoru, jer je to obaveza svih nas. Ljudi koji su prošli golgotu moraju imati mogućnosti da o tome pričaju kako se ne bi ponovilo, poručio je Dunović.

image
/Damir Ćumurović

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović smatra da je Prijedor dio 'univerzalne bosanske tragedije' koja se desila 1992. godine.

- Prijedor je doživio strašan zločin, ali je, nažalost, dugo vremena bio neprepoznat kao tragedija ogromnih razmjera, kazala je.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić naglasio je da je važno da se širi istina i da se zločin ne zaboravlja.

image
/Damir Ćumurović

- Čini mi se da jačaju snage onih koji šire neistine i laži o onome što se dešavalo od 1992 do 95. godine u BiH. Jedan čitav aparat učestvuje u negiranju zločina, veliča ratne zločince i daje im priznanja, zato mi moramo učiniti duplo više napora kako bismo širili istinu o onome što se stvarno dešavalo, navodi Salkić.

Strahote prijedorskih logora u Tunelu spasa Strahote prijedorskih logora u Tunelu spasa Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]