Zenički Romi najavili proteste zbog rušenja baraka

Sporno je osam porodica koje su u napuštene barake u Banlozima uselile samovoljno, dok će 38 porodica dobiti stanove

Udruženje nacionalnih manjina (UNM) iz Zenice smatra nedopustivim da u 21. vijeku osam romskih porodica iz naselja Banlozi u Zenici bude izbačeno na ulicu i ostane bez krova nad glavom, iako su tu uselile samovoljno i na protupravan način.

image
Naselje Banlozi/UNM
image
/Muhamed Tunović

Poručili su da ove porodice imaju i djecu manjeg uzrasta, koja u najvažnijem periodu svoga psihofizičkog razvoja moraju imati neometane uslove za život, školovanje i pravilno formiranje ličnosti.

image
/Muhamed Tunović

Predsjednik UNM-a iz Zenice Refik Crnović posjetio je ovo romsko naselje u kojem je rušenje prvih baraka, gdje boravi osam romskih porodica, planirano za petak, 25. maj.

image
/Muhamed Tunović
image
/Muhamed Tunović

- Apelujemo i molimo gradonačelnika Fuada Kasumovića, za kojeg vjerujemo da ima dovoljno empatije za napaćene Rome koji žive na krajnjem rubu egzistencije, da pokuša iznaći neko rješenje i za ovih osam porodica. U ime UNM-a spremni smo pružiti punu potporu. Ukoliko se zaista rušenju baraka pristupi bez prethodno obezbijeđenog krova nad glavom za ovih osam porodica, koje žive na krajnjem rubu egzistencije, UNM će zajedno sa ostalim stanovnicima ovoga naselja organizovati proteste, te će, ako treba, i tijelima blokirati bagere kako bi spriječili rušenje, kazao je Refik Crnović.

image
/Muhamed Tunović

Prema riječima Crnovića, 38 romskih porodica kojima su privremena rješenja za korištenje baraka u ovome kampu izdata zaključno sa 2012. godinom, dobit će na korištenje stanove u zgradama koje će biti izgrađene sa namjenom za socijalno-neprofitno stanovanje.

Zenički Romi najavili proteste zbog rušenja baraka Zenički Romi najavili proteste zbog rušenja baraka Reviewed by High Broadcast on svibnja 22, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]