Centar "Vladimir Nazor" proslavio rođendan: Podrška djeci i roditeljima

Nadamo se da će naš model, izlaska van okvira škole, angažman na raznim poljima naših učenika podržati i domaće institucije kako bismo konačno zaokružili našu misiju, odnosno brigu i podršku o djeci s teškoćama od njihovog rođenja do kraja života, zaključio je Kadrić

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" svečanom priredbom je obilježena 50. godišnjica postojanja i rada te ustanove. Tim povodom, Centar su posjetili brojni građani i prijatelji djece koja su uz pjesmu i igrokaze obilježili veliki jubilej.

image
Brojni građani i prijatelji djece na priredbi /Amer Kajmović

Mersudin Kadrić, direktor Centra je naglasio da je trenutno oko 185 učenika obuhvaćeno nastavnim planom i 120 učenika predškolskim odgojem.

Novi objekat

- U školi je u dva nivoa obrazovanja 141 učenik. Osnovnim nivoom su obuhvaćena djeca sa umjerenim i težim intelektualnim teškoćama, a napredni nivo od prvog do devetog razreda pohađaju učenici sa lakim intelektualnim teškoćama. Imamo 23 učenika u radionicama i 23 u školi u kući. Školu u kući finansira Međunarodna humanitarna organizacija iz Edinburga dugi niz godina, a ta vrsta nastave obuhvata osobe koje ne mogu izaći iz svoga doma, rekao nam je Kadrić i naglasio da je u predškolskom odgoju 120 učenika, te na listi čekanja 20-ak mališana za koje još uvijek nema mjesta u novom objektu koji je Zavod dobio na korištenje od Općine Novo Sarajevo. Kada se ovaj, novi objekat, koji je ranije koristila OŠ Isa-beg Ishaković, u potpunosti renovira i prilagodi i tih 20 mališana će krenuti u predškolsku ustanovu.

image
Oko 185 učenika obuhvaćeno nastavnim planom i 120 učenika predškolskim odgojem/Amer Kajmović

Planovi Centra su i u narednom periodu pružiti maksimalnu podršku djeci i roditeljima, te pokrenuti i nove aktivnosti koje imaju za cilj osposobljavanje djece i mladih s teškoćama za dalji život.

- Pored nastave naši učenici pohađaju i radionice. Trudimo se da im obogatimo i uljepšamo vrijeme koje provode u Centru. Imamo na raspolaganju i jedan objekat, odnosno kuću na tri sprata koju koristimo za školu u prirodi u kojoj naša djeca često borave. Kapacitet kuće je 22 osobe, a oko kuće imamo i vrt u kojem se nalazi plastenik i 10 košnica pčela. Preko projekata smo dobili ta dva nova oblika radno-okupacione terapije, plastenička proizvodnja i 10 košnica pčela. Planiramo da proširimo ta društva i da proizvodimo u našim radionicama i košnice, ramove, didaktički materijal. Odnedavno je obnovljena i tkačka radionica koju su nam donirale dvije firme iz Turske. Nadamo se da će taj naš model, izlaska van okvira škole, angažman na raznim poljima naših učenika podržati i domaće institucije kako bismo konačno zaokružili našu misiju, odnosno brigu i podršku o djeci s teškoćama od njihovog rođenja do kraja života, zaključio je Kadrić.

Amela Dautbegović ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a je naglasila kako je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa nevladinim sektororm koji pruža pomoć i podršku djeci i mladima s poteškoćama, što je rezultiralo izradom Akcionog plana za narednih pet godina za osobe sa invaliditetom u KS-u, kao i djecu sa poteškoćama u razvoju kojim su tačno i detaljno utvrđene aktivnosti i rokovi izvršenja.

Veliki napredak

- Centar "Vladimir Nazor" treba našu podršku. Moramo se truditi da ojačamo i osvježimo rad ove škole, jer je ovakvih ustanova malo, a roditeljima njihov rad znači mnogo. Mi se zaista trudimo da život djece i mladih s teškoćama učinimo što ljepšim, da izjednačimo njihova prava, počev od obrazovanja, prava pristupu, socijalnog stanovanja. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a ima pripremljene i ubrzo ćemo ih dati u proceduru Zakon o socijalnom stanovanju i Zakon o socijalnom poduzetništvu. Putem Službe za zapošljavanje KS-a u narednom periodu ćemo raditi programe dokvalifikacije, prekvalifikacije ovih osoba. Radit ćemo na svim segmentima života, jer osobe sa teškoćama ne smiju biti marginalizirane, zaključila je ministrica Dautbegović.

Sevda Mujčinović već drugu godinu u Centar dovodi kćerku Aminu. Od početka školovanja njena djevojčica je mnogo napredovala.

image
Sevda i Amina Mujčinović zadovoljne nastavom i postignutim rezultatima

- Nije se ni s kim družila, razgovarala, teško je uspostavljala kontakt. Sada je to drugačije. Ima ispunjeno vrijeme, svakodnevno u Centru provodi četiri-pet sati, radi po prilagođenom programu i moram reći da sam jako zadovoljna rezultatima, rekla nam je Mujčinović.

Centar "Vladimir Nazor" proslavio rođendan: Podrška djeci i roditeljima Centar "Vladimir Nazor" proslavio rođendan: Podrška djeci i roditeljima Reviewed by High Broadcast on lipnja 06, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]