Izložba “Na marginama”: Gledajte ljude vlastitim očima

Izložba “Na marginama” donosi vizuelne i tekstualne priče o predrasudama i ustaljenim stereotipima

Manjinama, onim istinskim, nigdje u svijetu nije lako. U Bosni i Hercegovina puta deset. Prepuna predrasuda i loših stereotipa, javnost u ovoj sirotoj balkanskoj zemlji ne želi da zna za one koji ne pripadaju vlastitom puku, čast pojedincima.

Barem jednu od tih skupina koje, da izvinete, niko ne benda ni pet posto, Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva je, uz saradnju sa OSCE-om, pokušao da približi narodnim masama kroz seriju fotografija koje su uz prikladnu izložbu velikog formata predstavljene publici jučer u Vijećnici. Radi se o postavci koja nosi ime „Na marginama“, a u najkraćem razbija stereotipe o Romima i percepciji javnosti o njima.

Naučiti nešto više

- Tužna je činjenica da se Romi suočavaju sa diskriminacijom i negativnim stereotipima u ovoj zemlji. Tu se radi o zaista širokom dijapazonu problema, od uskraćivanja zdravstvenih usluga i obrazovanja, pa sve do stambenih pitanja. Iako je BiH donijela niz mjera da se to poboljša, u stvarnosti to još nije dovoljno, istakao je ambasador OSCE-a u BiH Bruce G. Berton na otvaranju izložbe i dodao:

- Upravo iz tog razloga, OSCE radi sa lokalnom zajednicom kako bi omogućili da Romi lakše dođu do ostvarenja svojih prava. Moram istaći da je ova izložba organizovana u okviru naših redovnih aktivnosti u okviru kojih pokušavamo osporiti te silne predrasude koje muče ove ljude. Nadam se da ćemo svi naučiti nešto više tokom naredne dvije sedmice kroz ove fotografije i priče koje donose istinitije činjenice o Romima.

OSCE se potrudio da izložba ne ostane samo na panoima, nego će ubrzo lansirati i kampanju na društvenim mrežama kako bi činjenice stigle do što većeg broja stanovnika BiH. Također, izložba će nakon Vijećnice biti postavljena i na jednom od sarajevskih mostova, a poslije toga će obići i ostale bh. gradove.

image
Svečano otvaranje izložbe fotografija "Na marginama"/Senad Gubelić

Uz fotografije i priče koje ih prate, publika je sinoć prisustvovala i nastupu romske omladine koja je izvela dva tradicionalna plesa, a publici se obratila i Aldina Fafulović, predsjednica udruženja Mladi Romi iz Viteza.

- Mi smo ovom izložbom htjeli prikazati stvarnost i smatram da je ovo odlična prilika da se smanji diskriminacija prema Romima. Želimo da nas zajednica prihvati kao svoje, da biramo i da budemo birani. Vaše je da nam to omogućite, a Romi će se sigurno odazvati. Pozivam vas da gledate ljude oko sebe iz svoje, a ne tuđe perspektive, naglasila je Fafulović.

U ime Evropske unije, publici se obratio i ambasador države koja trenutno njome predsjedava Nicola Minasi.

- Niste vi jedini koji imate problema sa diskriminacijom Roma. I u Italiji je stanje slično - i tamo postoji jedna velika romska zajednica koja se suočava sa velikim izazovima. Ali, sretan sam što vidim jednu ovakvu izložbu jer sam uvjeren da ona uistinu može pomoći da se shvate činjenice. Ona ima veliki značaj i u ime Italije i EU zahvaljujem vam na borbi protiv takvih stereotipa, kazao je ambasador Republike Italije u BiH.

Pogrešna shvatanja

Izložba je inače koncipirana na jedan vrlo direktan i jednostavan način. Fotografi donose vizuelnu sliku priče koju priča osoba sa fotografije. Uvijek se radi o stereotipima i pogrešnim ljudskim shvatanjima osobe sa fotografije. Kao što to priča malog Ervina Hašimovića, dvanaestogodišnjeg učenika, fotografa i košarkaša, donosi.

„Najradije bih da se bavim sportom. Moj omiljeni fudbaler je Ronaldo i kada odrastem, želim biti kao on. Djeca u školi mi već govore da izgledam kao on i to me stvarno čini sretnim. Ranije su me zadirkivali što sam Rom, ali onda su rekli da nisam kao drugi Romi, jer sam lijepo obučen, moderan i uvijek čist. Mislim da je stvarno čudno kad kažu da ja nisam Rom zato što sam čist, lijepo obučen i modernog stila“, kaže između ostalog mali simpatični dječak. Na njegove riječi, teško da se može bilo šta dodati. NISAD SELIMOVIĆ

Izložba “Na marginama”: Gledajte ljude vlastitim očima Izložba “Na marginama”: Gledajte ljude vlastitim očima Reviewed by High Broadcast on lipnja 12, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]