Mamić i janjičari

POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Kažem vam, moji dobri i pošteni štioci, uskoro neće ni biti potrebe da se piše o ovakvim zbitijima. Sve će biti samo od sebe poznato. A električni čamci na Miljacki u Stambol će ekspresno voziti. Neka, naši smo

Postajemo iz dana u dan sve egzotičniji i privlačniji za bijeli svijet. I ne može se reći da nam ne ide, da budućnost nije svijetla. Svako malo stigne neki izvještaj kako nezadrživo srljamo u progres, još samo da oktobar mine i biće ko što nikad nije bilo. Vas sloboda i jednakost.

Imamo, dakle, razloga za radovanje, ljeto je mlado i vrelo, a mi čudesna i privlačna destinacija. Evo dokazani naš prijatelj Bill Clinton zašiljio je pero i u svom prvom romanu “Predsjednik je nestao” - gdje će, šta će - prostor svoje spisateljske imaginacije vezao je za nas.

Može li i biti drugačije, Bosna i Hercegovina je poznato poprište svakojakih trilera i drama. Clinton to, kao vrstan pripovjedač, dakako zna. Zato i jeste svoju junakinju, na našu radost, trudnu vegetarijanku i ubicu iz Bosne i Hercegovine, oživotvorio tako kako jeste. Hajde sad što je trudna, pa hajde i to što je vegetarijanka, ali još i žena-ubica. Gdje to ima nego kod nas.

Biće to, dakako, sigurno još jedan važan faktor našeg razvoja. Dolaziće sad ljudi i da vide tu zemlju koja je rasadnik trudnih književnih junakinja. Ako budemo imali sreće, dokazani spisatelj Barack Husein Obama uskoro će objaviti knjigu pjesama o sarajevskim golubovima, i među njima o jednoj vrani, koja je fruitistkinja, ne jede dakle ćevape, izlegla je četiri ptića i iskljucala oko ruskom špijunu kod Begove džamije.

I još dok se nismo saulisali od vijesti da nas je dobri Bill nagradio pomenom u svom romanu, u Međugorju se ukazao Zdravko Mamić. Išli su vjernici iz cijelog svijeta na Brdo ukazanja da čuju Gospinu poruku, ali na njihovo nemalo iznenađenje gore ih je ove godine dočekao Mamić. Prosvijetljen, obučen kao propovjednik. Dok su posjetitelji u nevjerici zijali kako to sad da se ukazao on, a ne ona, Mamić je sa Brda ukazanja oslonjen na štap progovorio: “Ovu borbu vodit ću iz svoje druge domovine i Bog zna zašto me poslao ovamo. Ja sam ovdje po zadatku koji mi je on namijenio, on ima jasan plan i ja ću ga slijediti. Odavde ću se boriti i ne mislim se vratiti u Hrvatsku prije izricanja pravomoćne presude. Iskoristit ću sva moguća prava da dokažem svoju nevinost. Za sada ne znam ni pravne korake. Ne vjerujem u institucije Hrvatske. Moram se konzultirati o tome koje su moje mogućnosti, koja su moja prava kao državljanina BiH”.

Najednom svi su pred njim pali na koljena. Kakvu milost ova zemlja dočeka, pa dobi za zaštitnika ovog razvidnog biznismena koji nosi oružje koje nikad nije bilo zabilježeno u Hrvatskoj i BiH. Sad smo nekako jači, zaštićeniji. Jel u susjedstvu dođe do neke čarke, nama po pravilu uvijek prebjegnu ovi najvičniji domoljublju. Mi im rado potvrdimo boravak, obradujemo se što su shvatili da im je ovdje mjesto. U BiH si svoj na svome, čim te presude. Svima su naša vrata otvorena. Dakako, uvijek na našu korist.

Zar ima boljeg dokaza za to od nedavne posjete sultana iz Stambola Saraj-Polju. Nije sultan još ni preko Beča preletio svojim mlaznjakom, a već smo osjetili olakšanje. Odmah nas je krenulo na sve strane. Rodilo se u BiH jedno novo otomansko saživljenje. Pa sad pravo ne znaš da li je ovo Bosna ili je Turska. Ko da je i važno. Predsjednik je narodu nakon te veleljepne posjete podijelio tops, a kad je narod zasladio, donesena je povijesna odluka da se na ime poreza na milost dolaska Sultana dokazanim otomanskim investitorima u našoj miloj domovini isplati apanaža da mogu štampati one svoje samoljepljive novinske albume. I, dakako, da sultanova slika uvijek bude najveća. Tako i treba, sultanu u Stambolu se uvijek plaćalo, njegova je bar trećina. Zapeće narod bosanskohercegovački i četvrtu smjenu ako treba, ali će obraz osvjetlati. Ali to je samo jedan segment naše privrženosti. Sudeći prema stambolskim hapsanama, moglo bi se reći da BiH daje sultanatu i mnogo više. Mudrim konsultacijama našeg trojeglavog vladajućeg zbora odlučeno je da se u upotrebu vrati i adžami oglan, kao dokaz viševjekovnog otomanskog bratstva najbolje svoje studente dajemo kad god ustreba u janjičare. Dobro, nije to onaj isti krvavi danak, ne odvode baš mladiće dugotrajno. Pošaljemo ih u Stambol na školovanje, tamo odleže do godinu-dvije u hapsani, a onda se majci u Bosnu vrate kao dokazane gazije. Važno je, ipak, da im je dok ih sejmeni čuvaju dozvoljeno da obavljaju svoje vjerske dužnosti. To je najvažnije.

Kažem vam, moji dobri i pošteni štioci, uskoro neće ni biti potrebe da se piše o ovakvim zbitijima. Sve će biti samo od sebe poznato. A električni čamci na Miljacki u Stambol će ekspresno voziti. Neka, naši smo.

Mamić i janjičari Mamić i janjičari Reviewed by High Broadcast on lipnja 12, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]