Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici

Podnošenje ove inicijative kod mene je bilo koliko i politički toliko i lični čin da se pokušam zaštititi od uznemiravanja, istakla je Smailhodžić

Predstavnici Naše stranke su širom Bosne i Hercegovine podnijeli inicijative koje zabranjuju i sankcionišu seksualno uznemiravanje u zakonodavnim tijelima, a kako bi poslali poruku svim ženama da se takvo ponašanje na radnom mjestu neće tolerisati.

- Inicijativa za izmjenu etičkih kodeksa zakonodanvnih tijela ima za cilj eksplicitnu zabranu seksualnog uznemiravanja.

Inicijativa je dosad usvojena u Starom Gradu, Gradu Sarajevu i Novom Sarajevu. Odbijena je jedino u Goraždu, što je indikativno jer upravo u ovom zakonodavnom tijelu naša zastupnica trpi najneprimjerenije verbalne napade od strane načelnika, predstavila je, ukratko, Sabina Ćudić rezultate akcije Naše stranke na polju suzbijanja seksualne diskriminacije u bh. politici.

Nositeljica ove inicijative u Starom Gradu Jasmina Mršo pojasnila je da "seksualno uznemiravanje sada spada u najteže povrede Etičkog kodeksa našeg Općinskog vijeća. To znači javnu osudu za onog ko počini taj prekršaj, mogućnost plaćanja najveće novčane kazne, a u zavisnosti od slučaja Općina je dužna prijaviti seksualno uznemiravanje nadležnima na daljnje postupanje prema počiniocu.”

Aldijana Smailhodžić govorila je o ličnom iskustvu. Gradonačelnik Goražda Mehmed Ramović u više je navrata verbalno ispoljio ličnu netrpeljivost prema njoj.

- Prvi put prijetio mi je premještanjem u najudaljeniju ambulantu u Goraždu, pošto sam medicinska radnica, te konstantno sa govornice prijeti da je moj sef. Na sam dan podnošenja ove inicijative izjavio je da se vratim u Višegrad, odakle sam u ratu izbjegla. Nema sumnje da se osjeća slobodnijim vrijeđati me jer sam žena. Podnošenje ove inicijative zato je kod mene bilo koliko i politički toliko i lični čin da se pokušam zaštititi od uznemiravanja. Nažalost, naša inicijativa je oborena, a protiv nje se javno izjasnio gradonačelnik, istakla je Smailhodžić.

Na kraju su učesnice konferencije pozvale javnost da svako na svoj način, demokratski, vrši pritisak da se sankcioniše seksualno uznemiravanje na svakom radnom mjestu, kako u javnom tako i privatnom sektoru, te da se tako zajedničkim snagama svima omogući dostojanstven boravak na radnom mjestu.

Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici Reviewed by High Broadcast on lipnja 06, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]