Notarska komora FBiH domaćin međunarodne konferencije o pravnoj sigurnosti

Predsjednik U.I.N.L-a José Marqueño de Llano u pozivnom pismu upućenom notarskim komorama zemalja zapadnog Balkana ovu konferenciju ocijenio je veoma značajnim događajem kojim će se proširiti svijest o pitanjima zaštite zemljišnih prava, posebno u pogledu ravnopravnosti spolova

Pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Notarska komora FBiH putem Komisije entitetskih notarskih komora u BiH, a u saradnji s Međunarodnom unijom latinskog notarijata (U.I.N.L.), Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju GIZ i UN Organizacijom za prehranu i poljoprivredu FAO, organizira sutra u Sarajevu Treću regionalnu konferenciju o pravnoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu pod nazivom "Pravna sigurnost – uvjet za osiguranje rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima", javila je Fena.

Predsjednik U.I.N.L-a José Marqueño de Llano u pozivnom pismu upućenom notarskim komorama zemalja zapadnog Balkana ovu konferenciju ocijenio je veoma značajnim događajem kojim će se proširiti svijest o pitanjima zaštite zemljišnih prava, posebno u pogledu ravnopravnosti spolova.

- Vjerujemo da će BiH napraviti "korak naprijed" u odnosu na prethodne konferencije koje su se održale u Tirani i Solunu, predstavljanjem praktičnih smjernica za notare, kako bi isti mogli pružiti adekvatne notarske usluge ženama koje se suočavaju s preprekama kada je u pitanju vlasništvo i upravljanje zemljištem, istakao je José Marqueño de Llano.

Predsjednik Upravnog odbora i vršitelj dužnosti predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić naglašava da će na konferenciji sudjelovati eminentni pravni stručnjaci iz BiH i svijeta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinih domaćih i stranih organizacija koje intenzivno rade na uspostavi rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima.

- Notarska komora FBiH i u ovom segmentu pravi značajan iskorak kada je u pitanju pravna sigurnost. Efikasan sistem evidencije zemljišta i imovinskih prava omogućava osiguravanje sigurnosti, a konkretno utvrđivanje prava na zemljištu ojačava rodnu ravnopravnost. Osim toga, sigurnost po pitanju imovinskih prava na zemljištu omogućava izbjegavanje sporova koji opterećuju sudove, predstavljaju brigu za društvo i financijski teret za državu i za one koji su u najnepovoljnijem položaju. Također, puna sigurnost kod prometa nepokretnosti ulit će povjerenje kompanijama koja žele realizirati dugoročna ulaganja u industriju ili turizam, ističe Puljić.

Notarska komora FBiH domaćin međunarodne konferencije o pravnoj sigurnosti Notarska komora FBiH domaćin međunarodne konferencije o pravnoj sigurnosti Reviewed by High Broadcast on lipnja 07, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]