Općina Centar finansira nabavku GPS narukvica za djecu sa poteškoćama

Djeca su nesvjesna opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju, stoga nam je ova pomoć izuzetno značajna, istakla je Hrnjić

U prostorijama Centra za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju danas je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri Aidom Hrnjić potpisao protokol o dodjeli ovom udruženju 5.000 KM iz budžeta.

Ova sredstva će biti utrošena za nabavku GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra, a čime se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

- Za novac koji smo dobili možemo kupiti 50-60 GPS narukvica, zavisno od cijene dobavljača. Ovo je borba za napredak djece sa poteškoćama u razvoju, a samim otvaranjem ovog Centra Općina je učinila mnogo. Ovo je jedina lokalna zajednica u našoj državi koja se osvrnula na takav konkretan način da pomogne djeci, a shodno njihovim stvarnim potrebama. Na veliku žalost još nemamo podatke o broju djece sa poteškoćama u razvoju u našoj zemlji, a trudimo se to promijeniti. Ove GPS narukvice će nama roditeljima, ali i našoj djeci uveliko olakšati svakodnevnicu. Zamislite kako izgleda kada dijete sa poteškoćama u razvoju, koje se ne odaziva na svoje ime, odluta od kuće. Djeca su nesvjesna opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju, stoga nam je ova pomoć izuzetno značajna, istakla je Hrnjić.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

- Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. GPS narukvice su ovoj djeci zaista neophodne. Obezbijedili smo novac za nabavku dovoljnog broja narukvica za članove Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri, a ukoliko bude potrebe za dodatnom nabavkom mi stojimo na raspolaganju da obezbijedimo i dodatna sredstva. Na ovaj način želimo obezbijediti sigurno kretanje naše djece bez rizika u prostoru, da ih možemo lakše nadzirati i brzo reagovati u slučaju opasnosti, zaključio je Ajnadžić.

Općina Centar finansira nabavku GPS narukvica za djecu sa poteškoćama Općina Centar finansira nabavku GPS narukvica za djecu sa poteškoćama Reviewed by High Broadcast on lipnja 12, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]