Performans u Historijskom muzeju: Nikada ne treba gubiti nadu

Autorica iz Berlina Clarissa Thieme predstavila je u Sarajevu svoj projekat koji je baziran na video poruci snimljenoj prije tačno 25 godina u Sarajevu pod opsadom

U Historijskom muzeju BiH održan je neobičan performans pod nazivom "Vremeplov/Time Machine", koji je na jednom mjestu okupio umjetnike iz Sarajeva i Njemačke, a donosi priču o jednoj antiratnoj akciji iz doma porodice Kreševljaković. Performans je u stvari umjetnički odgovor na video-poruku koju je grupa mladih ljudi poslala iz Sarajeva za vrijeme rata 1993. godine. Uz puno crnog humora pokušali su da pomoću vremeplova napuste opkoljeni grad i skrenu pažnju na situaciju u kojoj se glavni grad Bosne i Hercegovine tada nalazio.

- Divno je zapravo vidjeti kako je jedna stvar koja je nastala jednog divnog ljetnog dana pod opsadom postala dijelom priče koja je ove godine prikazana u okviru programa festivala Berlinale. S jedne strane ovo je priča o kreativnosti koja je karakterizirala period opsade ali u sebi sadrži i puno više od toga. Faruk i Hamdija su mi u periodu opsade razvili ljubav prema znanstvenoj fantastici kojoj do tada nisam bio pretjerano sklon, a u priči Vremeplov ono što je bilo u ravni zannstvene fantastike, večeras se pokazalo kao stvarnost. Drugim riječima zaista čovjek nikada ne treba gubiti nadu i treba vjerovati da sve što radimo, ako to radimo sa ljubavlju, ima smisla, kaže Nihad Kreševljaković, jedan od autora projekta.

Taj ratni zapis je veoma zanimljiv i donosi klasičan uvid u humorom ispunjeni duh Sarajeva pod opsadom.

- Danas je 11. juni 1993. godine. Rat je u mom gradu već dugo. Situacija je neizdrživa. Pokušao sam sve, da se izvučem, da se spasim, ništa mi nije uspjelo. Jedino što mi je ostalo je da snimim ovu kasetu, koju ću dati svom sinu, on svom, i tako redom iz generacije u generaciju da se prenosi ova kaseta sve do vremena kad bude izmišljen vremeplov i tada se nadam da će neko ko bude gledao da dođe po mene da me izvuče iz ove situacije. To je jedino što mi je preostalo, govori u videu jedan od aktera, Faruk Jerlagić.

Autorica ovog rada je njemačka rediteljica Clarissa Thieme iz Berlina koja je koncipirala projekat u uskoj saradnji sa udruženjem Videoarhiv/Biblioteka Hamdija Kreševljaković u čijem posjedu se nalazi privatna kolekcija amaterskih videa nastalih u vrijeme opsade grada Sarajeva (1992.-1996.).

Projekat su još kao ideju Clarissa Thieme i Nihad Kreševljaković prezentirali u okviru programa Forum Expanded u okviru Belrinalea prošle godine, a na ovogodišnjem izdanju festivala, u okviru istog programa, film i projekat predstavljeni su kao njemačko-bosanska koprodukcija.

Performans, te izložba koja će biti postavljena od 12. do 24. juna organizirani su u suradnji organizacija Heinrich-Böll fondacija BiH, Goethe-Institut Bosnien Herzegowina i Pravo Ljudski Film Festival Sarajevo. U video radu snimljenom tačno prije 25 godina pojavljuju se građani i građanke Sarajeva Faruk, Elma i Fatima Jerlagić, Hamdija, Sead i Nihad Kreševljaković i Emir Jelkić. Nakon Sarajeva film će se nastaviti prikazivati u drugim Evropskim gradovima.

N. S.

Performans u Historijskom muzeju: Nikada ne treba gubiti nadu Performans u Historijskom muzeju: Nikada ne treba gubiti nadu Reviewed by High Broadcast on lipnja 12, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]