Šarović: Potrebno stvoriti bolje okvire za uvoz električnih automobila u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH s ciljem razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih automobila, posebno na električni pogon.

– Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do 10 godina, i moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodato skoro milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u BiH je registrovano svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje – rekao je Šarović.

On je dodao da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema njegovim riječima, stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno je s aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

Na sastanku je rečeno da je BiH na prvom mjestu u Evropi kada je riječ o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procjenjuje da 30 odsto zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.

S tim u vezi, tokom razgovora istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg “Evro četiri”.

Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Srna

The post Šarović: Potrebno stvoriti bolje okvire za uvoz električnih automobila u BiH appeared first on Biznis Info.

Šarović: Potrebno stvoriti bolje okvire za uvoz električnih automobila u BiH Šarović: Potrebno stvoriti bolje okvire za uvoz električnih automobila u BiH Reviewed by High Broadcast on lipnja 19, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]