Uspostavljen sistem e-stranac: Olakšana prijava stranaca u BiH

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datwyler Scheuer napomenula je da je BiH suočena s migracionim izazovima, a zabilježen je i povećan broj turista u posljednjih nekoliko godina što ovaj projekat čini još relevantnijim

Sistem za on line prijavu boravka stranaca u Bosni i Hercegovini "e-stranac" svečano je danas pušten u rad, a trebao bi, rečeno je, unaprijediti kapacitete Službe za poslove sa strancima u domenu kontrole prijave stranaca koji koriste usluge smještaja, javila je Fena.

Ovaj alat razvijen je u okviru projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicama u BiH" kojeg je podržala Vlada Švicarske, a realiziran je u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, te Centrom za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

image
/Amer Kajmović

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mladen Mrkaja ovaj alat nazvao je važnim u smislu povećanja nivoa sigurnosti u BiH te je ocijenio da će biti od pomoći Službi za poslove sa strancima koja se bavi ovim pitanjima.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datwyler Scheuer napomenula je da je BiH suočena s migracionim izazovima, a zabilježen je i povećan broj turista u posljednjih nekoliko godina što ovaj projekat čini još relevantnijim.

Podsjetila je da je prije godinu potpisan sporazum o realizaciji ovog projekta u vrijednosti 1,6 miliona KM, te je dodala da će ovaj sistem zamijeniti ručni unos podataka.

image
/Amer Kajmović

- Prema podacima Agencije za statistiku BiH je prošle godine posjetilo 1.307.319 osoba, a veliki broj njih ostao je neprijavljen. Od danas će ovaj sistem biti dostupan svim strancima, domaćinima i turističkoj industriji, pojasnila je.

Izražena je nada da će jednostavna procedura prijave povećati broj prijavljenih stranih državljana, a očekuje se i značajno povećanje nivoa sigurnosti u zemlji.

image
/Amer Kajmović

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je da ovaj projekt predstavlja značajan tehnički napredak za sve koji pružaju usluge strancima jer im je pružena olakšica da prijave strane goste Službi za poslove sa strancima.

Mišljenja je da će ovaj sistem biti u službi sigurnosti bh. građana i stranaca, a fokus će biti na zaštiti ličnih podataka i sigurnosti prijenosa podataka o prijavama stranaca u BiH i omogućit će se lakša kontrola svih stranca koji borave kod fizičkih osoba.

image
/Amer Kajmović

Napomenuo je da svake godine postoji povećanje broja turista u BiH između 25 do 30 posto što je dobro za BiH, ali ovdje je u pitanju i naplata javnih prihoda te je izrazio nadu da će nakon uspostavljanja ovog sistema ove godine biti više od milion prijavljenih stranaca i gostiju.

Voditelj projekta iz CPRC-a Eldan Mujanović naglasio je olakšanu prijavu te dodao da će sada prijava stranaca biti unificirana za sve poreske obveznike.

Uspostavljen sistem e-stranac: Olakšana prijava stranaca u BiH Uspostavljen sistem e-stranac: Olakšana prijava stranaca u BiH Reviewed by High Broadcast on lipnja 12, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]