Američke sankcije “otjerale” francusku kompaniju iz Irana

Jedna od najvećih svjetskih kompanija za prevoz tereta francuski “CMA CGM” saopštila je da se povlači iz Irana zbog bojazni od američkih sankcija.

Iz ove francuske kompanije su naveli da će obustaviti poslovanje za Iran jer ne žele da budu na meti sankcija SAD, gdje imaju veliko prisustvo. 

“Zbog administracije američkog predsjednika Donalda Trampa donijeli smo odluku da se povučemo iz Irana”, rekao je zvaničnik francuske kompanije Rodolf Sad tokom konferencije na jugu Francuske. 

Sad je istakao da njihovi kineski konkurenti oklijevaju jer možda imaju drugačiji odnos sa Trampovom administracijom, ali da će “CMA CGM” poštovati regulative. 

Danska kompanija “Moler-Maersk” koja je vodeća u pomorskom prevozu već je u maju najavila da će se povući iz Irana.

Iranski predsjednik Hasan Rohani zatražio je da evropske države učine više kako bi ublažile američke mjere.

“Evropske države imaju političku volju da održe ekonomske veze zasnovane na nuklearnom sporazumu, ali je potrebno da preduzmu i praktične mjere”, naglasio je Rohani. 

Tramp je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i najavio je nove sankcije Teheranu.

Vašington je od ostalih država zatražio da do novembra prestanu da kupuju iransku naftu i da strane firme prestanu za poslovanjem u toj zemlji ili će se suočiti sa sankcijama. 

Evropske države koje podržavaju nuklearni sporazum saopštile su da će učiniti više kako bi ohrabrili svoje firme da ostanu u Iranu.

Srna

The post Američke sankcije “otjerale” francusku kompaniju iz Irana appeared first on Biznis Info.

Američke sankcije “otjerale” francusku kompaniju iz Irana Američke sankcije “otjerale” francusku kompaniju iz Irana Reviewed by High Broadcast on srpnja 08, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]