Na Samitu 16+1 u Sofiji: Peking nudi proširenje poslovnih veza

Kineski premijer Li Kećijang ponudiće na današnjem Samitu u Sofiji liderima država centralne i jugoistočne Evrope proširenje poslovnih veza sa Kinom.

Kina je obećala višemilionske investicije u razne razvojne projekte u regionu u sklopu svoje strategije “Novi put svile” za sticanje novih tržišta za izvoz.

Kećijang je na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim istakao da saradnja na Samitu 16 plus jedan zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine ni na koji način ne predstavlja geopolitičku platformu.

“Pojedini će smatrati da bi takva saradnja mogla dovesti do podjele u EU ali to nije tačno”, naglasio je Kećijang.

Analitičari ističu da će Kećijang pokušati da izbjegne pitanja koja bi mogla izazvati negodovanje zapadnoevropskih država.

Ekonomskom forumu prisustvuje više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

“Nije nam cilj podjela EU. Naprotiv, cilj je pružanje pomoći istočnoj Evropi i Balkanu”, naglasio je Borisov.

Među zemljama učesnicama Samita su članice EU – Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, te zemlje koje nisu u evropskom bloku Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

EU ima status posmatrača na Samitu kojem prisustvuje i Grčka.

Srna

 

The post Na Samitu 16+1 u Sofiji: Peking nudi proširenje poslovnih veza appeared first on Biznis Info.

Na Samitu 16+1 u Sofiji: Peking nudi proširenje poslovnih veza Na Samitu 16+1 u Sofiji: Peking nudi proširenje poslovnih veza Reviewed by High Broadcast on srpnja 07, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]