VTK/STK pozdravila rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravila je aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom upravo objavljenje informacije da je Ruska Federacija ukinula zabranu izvoza jabuka koja je bila na snazi od januara 2018. godine.

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti i zabrinutosti, domaći proizvođači i izvoznici napokon mogu odahnuti jer je ponovo osiguran plasman njihovih proizvoda na ovo zaista značajno tržište.

Vrijednost izvoza jabuka u Rusiju u 2017. godini iznosila je 19.928.565 KM, te je rusko tržište nosilo 92% izvoza ovog proizvoda.

O tome koliko je zabrana izvoza negativno uticala na bh. privredu dovoljno govori poredak izvoza jabuka prvih pet mjeseci prošle i tekuće godine koji pokazuje da je u prvih pet mjeseci 2017. godine izvoz iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom razdoblju tekuće godine iznosio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92%.

U ime privrednika, a prvenstveno izvoznika, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine također izražava zahvalnost ruskoj strani koja je ukazala povjerenje bosanskohercegovačkim proizvođačima/proizvodima, te uvažila napore Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se zabrana ukine.

Izražavamo nadu da će se u budućnosti nesmetano i u skladu sa svim relevantnim propisima odvijati i unaprijeđivati vanjskotrgovinski promet BiH, kako sa Ruskom Federacijom, tako i sa ostalim državama svijeta, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

 

The post VTK/STK pozdravila rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto appeared first on Biznis Info.

VTK/STK pozdravila rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto VTK/STK pozdravila rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto Reviewed by High Broadcast on srpnja 11, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]