Za Johnson&Johnson kazna od 4,7 milijardi dolara

Sud i američkoj državi Missouri naredio je kompaniji Johnson & Johnson da plati 4,7 milijardi dolara odštete grupi od 22 žene koje tvrde da su zbog korištenja pudera ove firme dobile rak jajnika.

Porota je odlučila da direktna nadoknada bude 550 miliona dolara, a kaznena odšteta iznosi 4,1 milijardi dolara.

Presuda je donesena u vrijeme kada se protiv giganta farmaceutske industrije vodi oko 9.000 pravnih postupaka povodom korištenja pudera za bebe, prenio je BBC.

Kompanija Johnson & Johnson saopštila je da je “duboko razočarana” i planira da uloži žalbu.

Tokom šestomjesečnog suđenja, žene i njihove porodice rekli su da su one oboljele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale slične proizvode od talka.

Od 22 žene u ime kojih je podnesena tužba, šest je umrlo od raka.

Njihovi advokati tvrde da je kompanija znala da je njen puder kontaminiran azbestom od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali da nije upozorila potrošače na rizik.

Talk je mineral koji se ponekad može naći u zemlji u blizini azbesta.

Johnson & Johnson negira da su njegovi proizvodi kontaminirani azbestom i insistira da ne uzrokuju rak.

Srna

The post Za Johnson&Johnson kazna od 4,7 milijardi dolara appeared first on Biznis Info.

Za Johnson&Johnson kazna od 4,7 milijardi dolara Za Johnson&Johnson kazna od 4,7 milijardi dolara Reviewed by High Broadcast on srpnja 13, 2018 Rating: 5

Nema komentara

Image Link [http://1.bp.blogspot.com/-QacCD3-XbBM/Wt8H_eMm2KI/AAAAAAAAAOM/McGRJfLof8wTKLHJ7VGfn2spGncvw1ImgCK4BGAYYCw/s220/HighBroadcastNetwork.jpg] Author Name [High Broadcast] Author Description [News, technology, entertainment and the industry's most important blogs, all collected in one network - High Broadcast.] Facebook Username [highbroadcast] Twitter Username [high_broadcast] GPlus Username [#] Pinterest Username [highbroadcast] Instagram Username [highbroadcast]